ÚTMUTATÓK, HASZNOS TANÁCSOK, TIPPEK-TRÜKKÖK A
GOOGLE INGYENES ALKALMAZÁSAIHOZ
LEGFRISSEBB
Pillanat...

Velem megosztott Google drive file-ok és mappák okos kezelése

A Google Drive Velem megosztva mappájának titkai


Sokaknak fejfájást okoz, hogy mit kezdjenek egy velük megosztott Google Drive fájllal vagy mappával! Hol keressék, van- ezekkel további teendő? A dolog nem olyan bonyolult, viszont egy fontos lépést mindenképp ismerni kell... Mutatom!

Irány a Velem megosztva Drive mappa!

A drájvon külön gyűjtője, mappája van a velem megosztott anyagoknak.
  • A Drive-on, a jobb oldali listában kattints a Velem megosztva  people nézetre
  • kattints egy fájlra vagy mappára
  • kattints jobb felül, legszélén, az információs panel ikonra info ha látni szeretnéd, hogy ki és mikor osztotta meg veled a kérdéses fájlt vagy mappát

Add a Saját meghajtóhoz a megosztott anyagot!

Ahhoz, hogy a veled megosztott fájlokat vagy mappákat a Saját drájvodon, azaz a saját meghajtód részeként láthassad és ott rendezni tudd, a fájlt vagy mappát a Saját meghajtóm-hoz kell adnod!
  • Jobb gombbal kattints a kérdéses fájlra/mappára
  • a legördülő ablakban válaszd a "Hozzáadás a Saját meghajtóhoz" menüpontot
  • rakd egyből a helyére: kattints a Rendezés feliratra, és 
  • navigálj a megfelelő helyre
Fontos tudnod, hogy az áthelyezet mappa vagy fájl örökölni fogja az őt tartalmazó mappa megosztási beállításait! Ha ezt rendben van így, akkor
  • kattints az OK gombra
A megosztott fájl/mappa így már rendezetten a saját meghajtónk részévé vált, amit a megszokott módon elérhetünk.

Tipp! 

A Velem megosztva nézetben, a felső ikonsorban is megtaláljuk a "Hozzáadás a Saját meghajtóhoz" menüpontot, ha először a hozzáadandó mappára vagy fájlra kattintunk!
---

Szólj hozzá! Oszd meg és/vagy lájkold a cikket, ha hasznosnak találod! Köszönöm!

24 megjegyzés: Leave Your Comments

  1. Most már nem működik a hozzáadás saját mappához gomb, ha a velem megosztott tartalomnál kattintok a jobb gombra.... Van valamilyen módja mégis a saját meghajtóra tételnek? köszönom!

    VálaszTörlés
  2. ..., igen az elnevezés megváltozott, de a lényeg megmaradt! Most úgy hívják, hogy "Parancsikon hozzáadása a Drivehoz", ... az új ikon egyébként vizuálisan jobban szemlélteti azt, hogy az így látott "fájl" valójában csak egy, a Velem megosztott mappában lévő fájlra mutató link!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont ez azt is jelenti egyben, hogy az én meghajtómon nincs meg a fájl. Ergo ha törli a megosztó fél akkor többé én sem fogom látni. Az igazi kérdés az, hogy hogyan tudom legegyszerűbben a saját meghajtómra átpakolni? Kénytelen vagyok letölteni és feltölteni? Vagy megoldható a felhőben? Köszi.

      Törlés
    2. Még annyi infó, hogy a Shift+Z-t kipróbáltam. Hozzáadtam a meghajtómhoz egy 12GB-os mappát, de nekem továbbra is azt mutatja, hogy foglalt tárhely 4,5GB, ergo nem adta hozzá pusztán létrehozott egy parancsikont. Tehát a fenti kérdés továbbra is áll...

      Törlés
  3. Szia! Messengerben kaptam egy gooogle drive mappa linket, szerkesztői jogosultsággal. A messengerből a link működik. Szeretnék ebbe a közös mappába a telefonomról (iphone) fotókat tölteni, de a "Velem megosztott..." helyen nem jelenik meg ez a mappa, így a feltöltést sem tudom megcsinálni. A segítségedet kérem. üdv:Attila

    VálaszTörlés
  4. Szia! Sajnos a gugli alkalmazások iphone-ről nem 100%-ban natív módon működnek, lehet h. most is ilyesmi van ... nem találkoztam még vele. Ötleteim: lépj be laptopról, pc-ről google-fiókodba ... nézd meg így. Ha nincs, kérd a linket gmail címedre, a levélben kattints rá ... meg kell jelenjen a mappa a Velem megosztott-ak között. Ha ez sem megy, kérd meg a megosztót, h. közvetlenül gmail címeddel ossza meg szerkesztői jogosultsággal a mappát ... így biztosan működni fog! Kíváncsi vagyok mire jutottál ... :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Az lenne a kérdésem,hogy a velem megosztott mappát hogyan láthatnám a számítógépen a mappák közt és nem csak parancsikonnal.A sync alkalmazás így nem tudja szinkronizálni közvetlenül és nem is látni a mappát,a parancsikon nem jó!

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    A mappa továbbra is hozzáadható a saját meghajtóhoz a régi módszer szerint, csak a menü és az ikon tűnt el, de megmaradt a billentyűparancs.
    A Velem megosztva részben ki kell jelölni a mappát vagy fájlt, amit a saját meghajtódhoz szeretnél adni és meg kell nyomni a SHIFT+Z billentyűkombinációt.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Köszönöm szépen a választ,működik!

    VálaszTörlés
  8. SHIFT+Z billentyűkombináció működik!

    VálaszTörlés
  9. A kérdés az, hogy a velem megosztott mappa tartalma beleszámít e a 15 gb tárhelybe? Illetve lehet e olyan jogosultságot mással kiosztani, hogy csak hozzáadhat, de nem törölhet? Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
  10. ... az első kérdésre a válasz egyértelmű NEM, a velem megosztott mappában lévő fájlok mindig a fájl tulajdonosának tárhelyét terheli.

    A második kérdésre a válasz IGEN, bármilyen jogosultsággal is osztunk meg egy fájlt (szerkesztheti, olvashatja...), a fájlt csak annak tulajdonosa törölheti!!

    Remélem tudtam segíteni! :)

    VálaszTörlés
  11. Sajnos a billentyűkombináció is parancsikont ad.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok Gugliverzum!

    Az előző kérdéshez (a velem megosztott mappa tartalma beleszámít e a 15 gb tárhelybe?) kiegészítés:

    Ha a "velem megosztott mappába" töltenék fel tartalmat az beleszámít a 15GB tárhelyembe?
    Momentán "igen"-nek tűnik a válasz... Ez esetben mi a megoldás?
    Hogyan tudom használni másnak a szabad tárhelyét - külső felhasználóként "szerkesztő" hozzáféréssel?

    Előre is köszönöm a válaszotokat!
    Zoltán

    VálaszTörlés
  13. Kedves Zoltán!

    A Driveodon lévő "Velem megosztva" mappába nem tudsz semmit feltölteni, mert ott csak - ahogy a neve is mondja - a veled valaki által megosztott fájlokat látod. Ezek a fájlok nem terhelik a tárhelyedet!

    A "Hogyan tudom használni másnak a szabad tárhelyét - külső felhasználóként "szerkesztő" hozzáféréssel?" ... egy érdekes felvetés! Ha csak a tárhelyed kapacitását szeretnéd bővíteni, akkor egy apró testcsellel ezt könnyen megteheted... hozz létre egy új, ingyenes google-fiókot és használd annak csak a tárhelyét! Az új fiókod "Saját meghajtó"-jában hozz létre egy mappát és a továbbiakban ezen belül hozz létre - szükség szerint - újabbakat, ahová a fájljaidat teszed. A legfelső szintű mappát oszd meg a mostani (fő) googli-fiókoddal szerkesztői jogosultsággal, majd menj a fő-fiókod Drive-nak "Velem megosztva" nézetébe, ahol meg fogod találni az imént megosztott mappádat. Most ezt a megosztott mappát tedd elérhetővé a "Parancsikon a Drive-hoz" lehetőséggel, és innentől kezdve könnyen áttekinthető, de megkétszerezett tároló kapacitással dolgozhatsz!

    Jó guglizást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja! Az alap probléma, hogy egy előfizetős tárhelyhez kaptam hozzáférést, ahová videó és kép fileokat kéne feltöltenem... Nos, a saját 15GB tárhelyem elég hamar kevés lett...
      Mindenképpen "külső Drivera" való feltöltés a kérdés - van megoldás, hogy a sajátomat ne terheljem? Vagy ezt a problémát az előzőekben jasvasolt verzióval tudom csak kezelni - minden feltöltés (akárhová) a saját Drive tárhelyemet terheli?

      Esetleg egy Google accountot kéne kérnem az előfizetős tárhelyhez?

      Köszönettel,
      Zoltán

      Törlés
  14. Köszönöm Gábor!

    Kellemes napot!
    Zoltán

    VálaszTörlés
  15. ... ahhha, így akkor elő kell venni egy másik "fegyvert", a Megosztott meghajtó témakörét! Erről van egy cikk a Gugliverzumon, de ezt már frissítenem kellene több tekintetben. Akkor még Csapatmeghajtónak hívták (Team Drives csapatmeghajtók - egyszerűbb, biztonságosabb ... https://www.gugliverzum.hu/2017/03/egyszerubb-biztonsagosabb-fajlkezeles-a-g-suite-ben-a-team-drives-csapatmeghajtokkal.html). Érdemes addig is elovasni és ígérem, hogy frissítem a cikket, és/vagy egy újat írok a Megosztott meghajtókról a napokban! Rendben? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Google account megosztása nem játszik? (Ez este jutott eszembe lehetőségként, de nem próbáltam, nem is tudom, hogy megosztható e?)

      Várom a frissítésed és olvasom a cikked!

      Kellemes napot!
      Zoltán

      Törlés
  16. Megszületett a cikk a Megosztott meghajtókról ... remélem segít! :) https://www.gugliverzum.hu/2021/12/hogyan-mukodik-a-google-drive-megosztott-meghajtok.html

    VálaszTörlés
  17. Üdv Gugliverzum, nekem olyan kérdéseim lennének, hogy:
    1. Van-e lehetőség arra, hogy ha egy google driveos mappa, amibe ha valaki új file(oka)t tölt fel, akkor értesíti a többi felhasználót(jogosultságtól függetlenül), amolyan értesítőt küld a mappatartalomról?
    2. Akár google táblázatok, akár google dokumentumok mennyire támogatják az Excel/Word vba makrókat? Van olyan fileformátum, amit könnyebben fogad be (txt, csv, html, skármi) és tudunk kommenteket írni hozzá?
    Köszi a választ!
    Üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  18. 1. A Drive alapszolgáltatásában sajnos nincs olyan funkció, amely automatikusan értesítést küldene jogosult felhasználóknak fájl(ok) feltöltésekor.

    A Drive bővítmények tárházában van egy "onleenotification" nevű program https://workspace.google.com/u/0/marketplace/app/onleenotification/519564219685?hl=hu&pann=drive_app_widget , ami erre ajánl valamiféle megoldást.
    A másik lehetőség, egy saját Google program írása, alkalmazása, ezt a Google Script-tel meg lehet csinálni.

    Azt egyébként, hogy egy adott mappával, illetve a mappa elemeivel mi történik, ki mikor és mit csinált itt pontosan lehet látni, nyomon lehet követni az Információs ablaktábla Tevékységek fülére kattintva. Csak annyi, hogy ez nem automatizált! :(

    2. Natív módon a Google Táblázatok/Dokumentumok nem támogatják, konvertálják az Excel/Word vba makrókat. Itt egy másik Drive bővítmény segíthet ha automatikusan szeretnénk konvertálni (Macro converter --> https://workspace.google.com/u/0/marketplace/app/macro_converter/383201976440?hl=hu&pann=drive_app_widget) ..., vagy az adott Excel makrót fel kell vennünk a Google Táblázatban is manuálisan.

    VálaszTörlés
  19. Üdv Gugliverzum!
    A segítségetekre lenne szükségem.
    Telefoncsere (Samsung->Samsung) során annak rendje és módja szerint szinkronizáltam a készülékeket.
    Egy apróságot leszámítva minden ok.
    A Google drive-ban velem megosztott tartalom valamiért nem jelenik meg az új készüléken. A régi és a webes felületen ott van minden. Hogy lehet ezt rendezni?
    A segítséget előre is köszönöm!
    Üdv!
    Gábor

    VálaszTörlés