ÚTMUTATÓK, HASZNOS TANÁCSOK, TIPPEK-TRÜKKÖK A
GOOGLE INGYENES ALKALMAZÁSAIHOZ
LEGFRISSEBB
Pillanat...

Lista szűrése listával a Google Táblázatokban


Google Táblázatok formula trük - Lista szűrése másik listával

Ismerős szitu! Csüggedten ülsz táblázatod előtt és nem tudod, hogyan tudnád kimazsolázni egy iszonyúan hosszú listából csak azokat a tételeket, amik még nem szerepelnek egy másik listában! Egyszerű, szuper kis formula ... mutatom!

Az édes kettes: FILTER és DARABTELI formulák

Tételezzük fel, hogy az A oszlopban email címek hosszú sora áll. Ők azok, akiknek levelet küldtél a minap egy kampányod kapcsán. Ugyanakkor mondjuk a B oszlopban gyűjtöd azokat az email címeket, ahonnan már reagáltak a leveledre. A kérdés, hogyan tudnád leszürni úgy az A oszlop címeit, hogy abban ne szerepeljenek a B oszlop elemei.

Íme a formula, a pofonegyszerű megoldás képlete (írd ezt a C2 cellába):  

=filter(A2:A;DARABTELI(B2:B;A2:A)=0) 

Azért az A2 és B2 sortól indulunk, mert feltételezzük, hogy az 1-es sorban oszlop fejléc nevek vannak!

A képlet működése

Belülről kezdjük. A DARABTELI(B2:B;A2:A)=0 függvény egyenként összehasonlítja a B:B2 és A:A2 tartomány elemeit a feltétel szerint. A feltétel most az, hogy ne legyenek egyformák ... a formula végén ott az =0!

Ez a képlet van beágyazva a FILTER formulába, ami nem csinál mást, mint a DARABTELI képlet alapján HAMIS-nak talált sorokat kiszűri, és szépen kilistázza!

Egyszerű nem? mood

Tipp! 

Próbáld ki: írd át a formulában a 0-át 1-re, és szűrés megfordul, visszakapod a szűrőlistádat (B2:B), mivel a feltétel ellenkezőjére változott: a DARABTELI képlet alapján most az IGAZ-nak talált sorokat szűri ki a képlet!
---

Szólj hozzá! Oszd meg és/vagy lájkold a cikket, ha hasznosnak találod! Köszönöm!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése