ÚTMUTATÓK, HASZNOS TANÁCSOK, TIPPEK-TRÜKKÖK A
GOOGLE INGYENES ALKALMAZÁSAIHOZ
LEGFRISSEBB
Pillanat...

A regexreplace Google regex függvény használata - sok legyet egy csapásra

Központozás cseréje regex függvényekkel Google Táblázatban

A regex kifejezések a (Google Táblázat) függvények fenegyerekei. Eszméletlen összevisszaságnak tűnnek, de csodálatos dolgokra képesek, a szövegekben való összetett keresés, és szövegmanipulációk terén. Most a regexreplace függvény egy egyszerű, hatékony példáját mutatom be írásjelek (központozás) szövegből való kigyomlálására ...

Központozás (írásjelek) lecserélése szövegben a regexreplace függvénnyel

  • a működés illusztrálására, másod ezt az írásjel gyűjteményt a Google Táblázat egyik (B3) cellájába
_"'+-.,!@#$%^&*();\/|<>
  • az írásjelek lecserélésére használd ezt a regex függvényt
=regexreplace(B3;"\W";"A")

ahol a B3 cella tartalmazza azt a szöveget, amiben a központozási írásjeleket keresed és le kell cserélni.

A trükkös varázsbetű a pontosvessző után, idézőjelben jön, és ez a

\W

a \ , azaz a visszaper (backslash) jel azt jelenti, hogy az utána következő nagy w jelet a függvényben nem betűként kell érteni, hanem ez egy speciális regex parancs, ami az adott szövegben a nem betű típusú jeleket keresi meg!

A második pontosvessző után, idézőjelben az a szöveg áll, amire a megtalált írásjelet a függvény le fogja cserélni (jelen esetben egy nagy A betűre!

Összefoglalva tehát ez a regex függvény, "emberi nyelven" így szól: keresd meg a B3 szöveges cellában az összes írásjelet (központozási jelet), és egyenként, mindegyiket cseréld le egy nagy a betűre.

Keresés és lecserélést tudnánk végezni HELYETTE függvénnyel is, de csak úgy, ha minden egyes írásjelre külön alkalmaznánk! A REGEXREPLACE trükkje, szépsége, egyszerűsége éppen abban áll, hogy az egész egy \W -vel elintézhető! Sok legyet egy csapásra! :)

Tipp! 

Próbáld ki a képlet működését a Gugliverzum Táblázatok Homokozóban! (Érdekesség, hogy a _ jel betűnek és nem központozásnak számít!)

---

Szólj hozzá! Oszd meg és/vagy lájkold a cikket, ha hasznosnak találod! Köszönöm!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése