ÚTMUTATÓK, HASZNOS TANÁCSOK, TIPPEK-TRÜKKÖK A
GOOGLE INGYENES ALKALMAZÁSAIHOZ
LEGFRISSEBB
Pillanat...

Tisztázó gondolatok a Google Drive Megosztott meghajtókról


Amit a Google Megosztott meghajtókról tudni kell
Ha felmerült benned, hogyan tudnád használni mások Google tárhelyét - külső felhasználóként, "szerkesztő" hozzáféréssel, de nem tudod rá a választ, akkor mutatom a megoldást, amit úgy hívnak, hogy "Megosztott meghajtók" ... trükkös kis cucc ... van is meg nincs is, tied is meg nem is ... 


A Drive különleges mappája a "Velem megosztva" nézet

Egy Google-fiók  Driveján, a "Saját meghajtó" mellett több egyedi nézet, vagy, ha tetszik "mappa" is van. Ezek között a "Velem megosztva" nézet azért különleges, mert itt vannak azok a fájlok, amiket tudtunkkal, vagy tudtunk nélkül valaki a Google-fiókunkkal megosztott, azaz engedélyt adott rá, hogy mi is hozzáférjünk az ő felhőtárhelyén (Drive-ján) tárolt fájlhoz.

Ami számunkra most a legfontosabb, hogy tudjuk: a "Velem megosztva" mappában lévő fájlok mindig a fájlok tulajdonosának tárhelyét terhelik, azaz ezek a fájlok a mi tárhelyünk kvótáját nem befolyásolják, nálunk tárhelyet nem fogyasztanak!

Ez jó hír, de mi van akkor, ha valaki megkér, hogy egy halom fotót, vagy videót úgy "adjak át" neki, hogy csak egyszerűen ezeket - az én tárhelyemről - megosztom vele!? Ráadásul, mondjuk olyn fájlokat, amikre nekem nincs is szükségem!

Ez neki buli, de nekem (neked) nem, mert ezek a fájlok a saját fiók-tárhelyedet terhelik, tehát hamar elérheted a limitet, ami után már vagy törölsz anyagokat a Driveodról, vagy több tárhelyet vásárolsz.

Egyébként ő is kockáztat, mert a hozzáférést bármikor megváltoztathatod, akár meg is szüntetheted, így a fájlokat többé már nem éri el.

Mi hát a megoldás? A "Megosztott meghajtók", amik - kis testi hibával mood - de orvosolják ezt a problémát!

Megosztott meghajtók - van is meg nincs is

A "Megosztott meghajtók" kis testi hibája az, hogy ilyen "mappát" csak céges, vagy Non-profit Google Workspace előfizetők tudnak létrehozni, megosztani!

Ezért a rejtély, hogy van is meg nincs is: ha egy szervezet megoszt egy "Megosztott meghajtó"-t akár egy ingyenes, privát Google-fiókkal, akkor a Drive bal oldali paneljén, a "Saját meghajtó" alatt megjelenik a "Megosztott meghajtók" ikon, aminek legördülő nézetében ott sorakoz(hat)nak a fiókoddal megosztott "Megosztott meghajtók". Tehát így - látszólag - neked is van Megosztott meghajtód, de az csak addig van, amíg azt annak tulajdonosa fiókoddal megsztja, egyébként nincs!

Hogyan működnek a "Megosztott meghajtók"?

Egy szervezet az általa létrehozott "Megosztott meghajtó"-t többféle jogosultsággal oszthatja meg. Ha például én, mint külsős, "Közreműködő" jogosultságot kapok, ez azt jelenti, hogy az adott meghajtóra, illetve annak almappáiba fájlokat tölthetek fel, illetve szerkeszthetem is azokat!

Itt számomra a legfontosabb az, hogy az általam feltöltött, hozzáadott fájlok tulajdonosa azonnal a  szervezet lesz, így az összes fájl az ő tárhelyét terheli! Voala, hát nem ezt akartuk!?

A szervezet szempontjából meg nagyon fontos, hogy az íly módon a Megosztott meghajtó mappáiba feltöltött fájlokkal innentől kezdve ő rendelkezik, a fájlokat pl. a közreműködő feltöltő nem tudja törölni, vagy áthelyezni...

Tipp! Mit kell tehát tenned?

Kérd meg a szervezetet, hogy - ha Google előfizetésük ezt megengedi - hozzanak létre olyan Megosztott meghajtó(ka)t, ahová "bedolgozhatsz" - fájlokat tölthetsz fel, rendezgethetsz anélkül, hogy ez a te tárhelyedet terhelné! mood
---

Szólj hozzá! Oszd meg és/vagy lájkold a cikket, ha hasznosnak találod! Köszönöm!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése