ÚTMUTATÓK, HASZNOS TANÁCSOK, TIPPEK-TRÜKKÖK A
GOOGLE INGYENES ALKALMAZÁSAIHOZ
LEGFRISSEBB
Pillanat...

A digitális írástudás tíz(gyorsbillentyű)parancsolata

A tíz leghasznosabb gyorsbillentyű kombináció, amit ismerned kell

A digitális írástudók 10 legfontosabb gyorsbillentyű parancsának ismeretével könnyedén és magabiztosan mozoghatsz Gugliverzumodban is. Olyan billentyűkombinációk ezek, melyekkel időt és fáradságot spórolsz, hibákat kerülsz el, ráadásul szinte univerzálisan használhatók a digitális világban ... nem beszélve arról, mekkorát nősz munkatársaid, ismerőseid szemében, ha lazán használni kezded őket! mood Nem csak bemutatom, de egy pdf-ben le is töltheted a 10parancs(olat)ot...

Nem gáz, ha nem tudod

A billentyűkombinációkat úgy kell végrehajtani, hogy a nevezett vezérlő billentyűt, vagy billentyűket (Ctrl, Shift) folyamatosan lenyomva tartod, majd megnyomod a megadott betű billentyűt is (S vagy A vagy ... stb).

Miért érdemes a legfontosabb, univerzális gyorsbillentyű parancsokat megtanulnod, használnod?

  • mert gyorsan végre tudod hajtani őket gépelés közben, anélkül, hogy ikonokra vagy legördülő menüpontokra vadásznál
  • mert univerzálisak, minden Windows alapú rendszerben, programban használatosak, így egy új programok esetében is számíthatsz rájuk

A leghasznosabb billentyűkombinációk tízes listája

1. CTRL+S (mentés)

Életmentő billentyűkombináció ott, ahol nincs vagy csak ritkán van automatikus mentés. Gyakran nyomogasd, ha nem szeretnéd elveszíteni az addig elvégzett munkát.

Mivel a Gugliverzum felhő-alapú, így éppen ezt a gyorsbillentyűt nem is nagyon használod, (az offline üzemmódban igen!), mégis a legalapvetőbb dolog a Ctrl+S gyorsbillentyű páros ismerete, és szükség szerinti használata.

2. CTRL+Z (visszavonás)

A mentés után mindjárt a második legfontosabb gyorsbillentyű páros. Ha valamit nem jól csináltál, valamit vissza szeretnél szívni, akkor a Ctrl+Z párost használd. Adott esetben a Ctrl+Z-t többször is használhatod egymás után ... mindig egy lépéssel megy vissza a változtatás visszavonásában...

3. CTRL+A (az összes kijelölése)

Dokumentumban, táblázatban, a fájlkezelőben és mindenütt arra szolgál, hogy egyszerre ki tudd jelölni a képernyő tartalmát.

4. CTRL+C (másolás)

A kijelölt tartalmat (szöveget, cellát, objektumot pl. rajzot, képet stb...) a számítógép memóriájába (a "vágólapra") másolja és ott tartja mindaddig amíg azt felül nem írod (másik tartalmat nem másolsz be, vagy rá). Így másolhatsz mondjuk egy url címet a memóriába, amit aztán beszúrsz mondjuk egy dokumentumba... A másolás előtt tehát fontos, hogy valami ki legyen jelölve! mood  és tudd, hogy egyszerre csak egy dolog lehet bemásolva a memóriába. 

Tipp! 

Ha több dolgot szeretnél "memorizálni", a Google egyes alkalmazásaiban megteheted. Olvasd el ezt a cikket


5. CTRL+X (kivágás)

A kijelölt tartalmat (szöveget, cellát, objektumot pl. rajzot, képet, fájlt stb...) kivágja, eltünteti jelenlegi helyéről és a számítógép memóriájába (a "vágólapra") másolja. Ne aggódj, ha nem jót vágtál ki, használd a CTRL+Z gyors parancsot a visszaállításra!  mood  

6. CTRL+V (beillesztés formázással)

Ha már bemásoltál valamit a memóriába, a pc-d vágólapjára, azt a Ctrl+V billentyű párossal tudod beilleszteni a kívánt helyre. Ha pl. egy szövegszerkesztőben vagy, és formázott szövegrészt másoltál a Ctrl+C-vel, akkor a formázást megtartva tudod azt beilleszteni az új helyre.

7. CTRL+SHIFT+V (beillesztés formázás nélkül)

Ugyanaz, mint előbb csak formázás nélkül illeszti be a másolatot. Nagyon hasznos gyors parancs, ha egy formázott helyre akarsz beilleszteni valamit, aminek más volt a formázása ... így nem vágja haza a munkádat!

8. CTRL+Y (újra)

Rengeteg időt nyersz vele: a legutolsó szerkesztési műveletet tudod újra alkalmazni valahányszor megnyomod a Ctrl+Y párost! Ha például egy táblázatba legutóbb egy új sort szúrtál be, akkor a Ctrl+Y nyomogatásával újabb sorokat szúrhatsz be kényelmesen anélkül, hogy a menükben vagy az ikonok között matatnál...

9. CTRL+F (keresés)

Ez egy klasszikus páros, ha keresni akarsz egy dokumentumban, táblázatban, prezentációban, számítógéped fájlkezelőjében ... nyomj egy Ctrl+F-et és a keresőmezőbe írd be a keresett szót, kifejezést...

10. KATTINTS A JOBB EGÉRGOMBBAL (elérhető műveletek)

Ez valójában nem is billentyűkombináció, hanem az egér jobb gombjának okos használata! Bárhová kattintasz egy alkalmazásban a jobb egérgombbal, egy legördülő ablakban meglátod, hogy adott és azzal az elemmel mi mindent lehet csinálni! Kattints pl. egy fájlra a Drive-ban vagy a számítógép mappa kezelőjében és a kis ablakban előjönnek a fájllal elvégezhető műveletek ... Ahelyett tehát, hogy az alkalmazás menürendszerében vagy ikonjai között bóklásznál, használd a varázslatos jobb egérgombot!

Tipp! 

Egy pdf-ben megosztom veled a 10parancs(olat)ot, Nyomtasd ki, tedd ki magad elé a falra, és gyakorold ... használd, használd, használd!

 A 10 leghasznosabb billentyűkombináció, amely megkönnyíti a munkádat a digitális világban launch

---

Szólj hozzá! Oszd meg és/vagy lájkold a cikket, ha hasznosnak találod! Köszönöm!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése