ÚTMUTATÓK, HASZNOS TANÁCSOK, TIPPEK-TRÜKKÖK A
GOOGLE INGYENES ALKALMAZÁSAIHOZ
LEGFRISSEBB
Pillanat...

G Suite kisokos: e-mail levelezés átirányítás Gmailre - MX rekordok beállítása

Irányísd át e-mailjeidet a Gmailre, MX rekordok beállítása misztkum nélkül

A Gmail levelezőrendszer, - a Címtárral együtt - a magán, céges vagy nonprofit Google G Suite infrastruktúra alapját, magját, lelkét képezi, ezért minden szempontból vétek és hatékonyság romboló, ha nem a Gmailben levelezel! Ha új domaint kezdesz használni, evidens, hogy a Gmailben levelezz, de érdemes a Gmailre átállni akkor is, ha régebben más levrendszert használtál. Az e-mail átirányítás nem nagy ügy, az MX rekordok beállítását akár magad is elvégezheted. Mutatom...

E-mail átirányítás Gmailre új domain esetén a G Suiteban

Tételezzük fel, hogy új domaint vásároltál (pl. abcdefgh.hu), amit fel is vettél G Suite fiókodba (lásd Több domain kezelése az ingyenes Google Nonprofit csomagban launch).

Ahhoz, hogy a domainhez rendelt e-mail címekre (pl. info@abcdefgh.hu, gipsz.jakab@abcdefgh.hu ... stb.) érkező levelek a G Suite fiók Gmailjeiben landoljanak, be kell állítani a domainhez tartozó ún. MX rekordokat.

Na, de mi a túró az az MX rekord és hogyan működik?

Nagyon egyszerűen: tudnod kell, hogy amikor egy e-mailt elküldesz bármelyik levelezőrendszerből, az nem egyből a címzetthez megy, hanem előbb egy világméretű, hatalmas elosztó központba, ahol megnézik (persze nem emberek! mood ), hogy az adott domain leveleit ki, melyik levelezőrendszer szerverei, milyen elérési címen kezelik (freemail?, citromail?, Outlook?, Yahoo?, Gmail? ... stb.).

És hogy ez az információ (tehát hogy ki és milyen elérési címen kezeli) hol is van? Hát a domainhez tartozó, úgynevezett MX rekordban van leírva. 
  • Közönséges postai levél hasonlattal élve olyan ez, mintha úgy adnál fel levelet, hogy az előbb egy világ-postaközpontba menne be, ott megnéznék, hogy melyik országba kell küldeni, majd az adott ország MX rekordjában megnéznék a fogadó posta (posták) címét, ahová továbbküldik a levelet. Innentől már az ország postarendszerének a dolga, a levél pontos címre való továbbítása.
Ez ennyire egyszerű!  mood 

MX rekord ellenőrzése, beállítása veled, vagy nélküled

Ha a domain névvel bármilyen méretű tárterületet is vettél, akkor biztosan van hozzáférésed a domain MX rekordjához. Ekkor magad is beállíthatod az MX rekordokat.

Mivel a domainszolgáltatók kezelőfelülete más és más, ezért általánosan az a teendőd, hogy belépve a kezelőfelületre
  • megkeresd az MX record kezelő menüpontot/ikont, oldalt
  • ott kiválaszd a kérdéses domain nevét, majd
  • megnézd, ellenőrizd, hogy van-e, vannak-e már felvett MX rekordok, sorok
  • ha igen, akkor ezeket töröld, majd 
  • vegyél fel 5 új rekordokat az alábbi beállításokkal (az első sor az alap cím, a többi "tartalék" cím)
MX szerver címePrioritás
ASPMX.L.GOOGLE.COM1
ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM5
ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM5
ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM10
ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM10
  • ha nem férsz hozzá az MX rekordokhoz, vagy nem tudod/akarod magad beállítani, akkor ezt a kis tabellát küldd el domain szolgáltatódnak és kérd meg, hogy ezek alapján ők állítsák át a rekordokat
Az e-mailek átirányítása hosszabb-rövidebb időbe telhet (max. 72 órába is!), az én eddigi tapasztalatom az, hogy már percek múlva is működik az átirányítás!

Tudasd G Suite fiókoddal, hogy az MX rekordok a Gmailre mutatnak

Ehhez
  • lépj be rendszergazdai G Suite fiókodba
  • menj a Domainek menüpontba
  • az igazolt domain név mellett kattints a "A Google MX rekordok beállítása" linkre
  • az új oldalon az a procedúra van leírva összetettebb módon, amit már megcsináltál, tehát görgess legalulra, és
  • kattints a Végrehajtottam ezeket a lépéseket gombra
  • a domain név "Aktív" állapotba kerül

E-mail átirányítás Gmailre nem új domain esetén a G Suiteban

Ha rendelkezel G Suite rendszerrel, de leveleidet nem a Gmailben kezeled, könnyen változtathatsz ezen: irányítsd e-mailjeidet a Gmailre a kérdéses domain MX rekordjainak módosításával, átírásával vagy újraírásával az előzőekben leírtak szerint!

Tipp! 

  • Mivel itt már egy aktív postaládáról van szó, ezért az átirányítást olyankor végezd, amikor a legkisebb az e-mail forgalom (hétvégén, este, éjszaka...), hogy az átállás alatt visszapattanó levelek száma nulla, vagy minimális legyen.
  • Ha nagyon aktív levelezésed van, legjobban teszed, ha ügyfélkörödet, levelezési címeidre előzetesen egy emailt írsz, tudatva mindenkivel, hogy átállásra készülsz, ezért - ha visszamenne hozzájuk a levél - azt küldjék el újra.

Ennyi. Jó guglizást! mood
---

Szólj hozzá! Oszd meg és/vagy lájkold a cikket, ha hasznosnak találod! Köszönöm!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése